top of page

קצת על תולעת הפארק

תולעת הפארקים נקראת גם התולעת האדומה או ספירוצרקה לופי. התולעת פוגעת בכלבים בלבד וגורמת למחלה קשה וקטלנית. במקרים רבים גורמת התולעת למוות ללא כל סימנים מוקדמים. המחלה הנחשבת כמחלה "עירונית" המועברת באמצעות חיפושית זבל הניזונה מצואת כלבים. המקרים הראשונים של תולעת הפארק הופיעו בתל אביב וברמת גן בתחילת שנות השמונים. מאז החלה עליה משמעותית בתפוצת המחלה ובתמותה ממנה ואזורי הופעתה התרחבו לערים אחרות באיזור המרכז, ואף בחיפה וערי הצפון. בשנים האחרונות ניכרת בלימה של התפשטות המחלה בעקבות המודעות הגוברת לחשיבות הטיפול המונע.

מחזור החיים

מחזור חיי הטפיל מתחיל בביצי התולעת המופרשת בצואת כלב נגוע. הביצים נבלעות על ידי חיפושית הזבל, ובתוכה מתפתח השלב הראשון של התולעת. חיפושית נגועה מכילה בתוכה 20-30 זחלים. כלב יכול להדבק במחלה עקב בליעה של חיפושית זבל נגועה, או צואה של כלב אחר הסובל מן הטפיל. די ב- 30-40 זחלים על מנת לגרום למותו של הכלב. התולעת נודדת דרך דופן מערכת העיכול אל דופן כלי הדם המרכזיים בחלל הבטן, ומשם אל אבי העורקים ואל דופן הוושט- בה היא מתחפרת ומטילה את ביציה. הביצים נופלות אל חלל הוושט, נבלעות ומופרשות בצואה. חיפושית הזבל ניזונה מהצואה, וכך נסגר המעגל. מחזור החיים של התולעת בגוף הכלב אורך כ- 3 חודשים.

סימני המחלה

סימני המחלה אינם חד משמעיים. במקרים כרוניים מתמקמת התולעת בוושט, נסיונות הגוף ומערכת החיסון לסלקה מביאים להתפתחות גוש דלקתי הקרוי גרנולומה, גוש זה ילך ויגדל עד שיביא לחסימה מלאה של הוושט. בשלב זה יתחיל הכלב להקיא את ארוחותיו, הקאה הדומה יותר לפליטת מזון לעוס, שכן המזון לא הספיק אפילו להגיע לקיבה. בנוסף יתכנו קשיי בליעה, שיעולים, ירידה במשקל וקשיי נשימה.

בחלק מהמקרים נגרם נזק לאבי העורקים בעקבות נדידת התולעת, ועלול להיווצר קרע שיביא לדימום חריף בבית החזה ולמוות פתאומי. בכלבים אלו יתכן כי הסימן הראשון למחלה יהיה מותו הפתאומי של הכלב.

בחלק מהמקרים מתפתחת הגרנולומה לסרטן שעלול להפוך גם לממאיר.

בכל המקרים מתגלה המחלה בשלבים מתקדמים כאשר מרבית הנזק הוא בלתי הפיך.

הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה

הדרך היעילה הבטוחה והקלה ביותר היא מניעה!!! מניעת תולעת הפארק מתבצעת בשלושה מישורים:

1. יש לטפל בכלב כמניעה בזריקות DECTOMAX תקופתיות- בקיץ אחת לחודש וחצי, ובחורף אחת לשלושה חודשים.

2. יש למנוע מהכלב להסתובב חופשי בפארקים ולהריח/ לאכול צואה.

3. יש להקפיד על איסוף צואה במקומות ציבוריים.

פוסטים מומלצים
פוסטים חדשים
bottom of page